Блоговодител - кулинарен пътеводител

понеделник, 23 октомври 2017 г.

Турски "мокър" сладкиш


На тази рецепта попаднах в интернет.
Грабна ме веднага с лесното си изпълнение, малкото продукти и комбинацията от сметана и какаова глазура.
Определено ще се прави и занапред, особенно подходящ за гости. Сочен, с балансирана сладост и много вкусен.












И така, представям ви Турски "мокър" сладкиш...



Продукти:

3 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
5 с.л. какао ( 3 с.л. за тестото и 2 с.л. за глазурата)
1 бакпулвер
2 ванилии / 1/2 ампула/
1/2 ч.ч. олио
3 1/2 ч.ч. прясно мляко ( 1/2 ч.ч. за тестото, 1 ч.ч. за глазурата и 2 ч.ч. за напояване)
2 ч.ч. брашно + 2 с.л. (за глазурата)
1 ч.ч. вода
50 гр. шоколад (по желание)

1 пакет суха сметана (аз използвах крем Оле на др.Йоткер)
прясно мляко (спрямо указанията на опаковката на сметаната, при мен 400 мл)



Начин на приготвяне:

В подходяща купа, разбиваме яйцата и добавяме  1 ч.ч.захар, постепенно добавяме 3 с.л. какао, бакпулвера, ванилията, олиото, 1/2 ч.ч. прясно мляко и  накрая брашното. След добавянето на всеки продукт, рабъркваме добре. Накрая трябва да получим хомогенна смес. Изсипваме в намазнена тава и печем в предварително загрята фурна първо 10 минути на 200 градуса и след това още 15 минути на 180 градуса.






След като сладкиша се е изпекъл, го заливаме още топъл с 2 ч.ч. прясно мляко. Оставяме го настрани да попие млякото и сладкиша да изстине.






Разбиваме сметаната с прясното мляко на пухкав крем и измазваме сладкиша отгоре. Накрая заливаме с какаовия сос, още докато е топъл.













Какаовия сос, приготвяме като в тенджерка слагаме 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. какао и останалата захар ( 5 с.л.). Разбъркваме с телена бъркалка. Поставяме на котлона и добавяме 1 ч.ч. вода. Варим, като не спираме да бъркаме до състяване на соса. По желание добавяме шоколад и разбъркваме до стопяване му.


След като сме залели сладкиша със шоколадовия сос, го прибираме 2-3 часа в хладилника да се охлади.























Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар