Блоговодител - кулинарен пътеводител

четвъртък, 27 април 2017 г.

Гнезда "Асорти" с гарнитура от картофено пюре и гъби в масло


Гнезда "Асорти", са едно подобрение което направихме вкъщи на птичите гнезда, защото в тях освен яйце се съдържат и други съчетаващи се продукти. Така превърнахме едно най-обикновенно парче кайма в едно много вкусно ястие.
Лесни за изпълнение, апетитни и в същото време с представителен външен вид.

Гарнитурата, която добавих към тях е онзи допълващ вкусен завършек на ястието. Меко и нежно картофено пюре в съчетание с ароматни запържени гъбки в масло.

Любими вкъщи на децата, разбира се почти еднакво с руло "Стефани". :))












Продукти за 4 порции:

1 кг кайма
1 глава стар лук
1 филия хляб
1 яйце
кимион
черен пипер


Плънка:
1/2 червена чушка
100 гр. шунка
2 кисели краставички /средни или 3 малки/
12 с.л. доматен сок
100 гр. топено сирене
4 яйца
200 гр. кашкавал


Гарнитура:
250 гр. печурки
2 колелца топено сирене
масло за пържене

4-5 средни картофа
3 с.л. масло
топло мляко или вода
сол на вкус




Начин на приготвяне:

Най-напред настъргваме на ситно лукът и го прибавяме към каймата, заедно със подправките, филията хляб която предварително сме накиснали във вода и отцедили, и яйцето. Разбъркваме всичко много добре.


Плънката - Нарязваме на колелца чушката и топеното сирене, шунката и киселите краставички на кубчета.




Каймата разделяме на 4 еднакви части. Всяка част оформяме на топка и поставяме в тава постлана с хартия за печене. Потапяме пръстите в олио и оформяме кладенчета /гнезда/.




Във всяко гнездо най-напред поставяме чушка, следва шунка, кисели краставички, топено сирене, шунка, по 3 с.л. доматен сок.









Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 30 минути. Изваждаме тавата и във всяко гнездо, чукваме по едно яйце. Връщаме във фурната и печем до забулване на яйцата. Отново ги изваждаме и поръсваме с настърган кашкавал. Печем до разтопяване на кашкавала.







Гарнитурата, приготвяме докато гнездата се пекат:
Картофеното пюре - Сваряваме картофите в подсолена вода. Обелваме ги и ги пасираме, като към тях сме добавили маслото. По малко, добавяме мляко /вода/, така че да се получи гъста каша /пюре/. Добавяме сол на вкус.

Гъбите измиваме, нарязваме на ивици и запържваме в маслото. Като към края на пърженето, добавяме топеното сирене, което предварително сме нарязали на ситно. Разбъркваме добре и запържваме за кратко. Сол не добавяме, тъй като топеното сирене е солено.












Поднасяме ястието топло.

И това е!

Сигурна съм, че ще ви харесат.

Желая ви добър апетит и прекрасен ден!











Няма коментари:

Публикуване на коментар