Блоговодител - кулинарен пътеводител

петък, 21 април 2017 г.

Таханови мини тортички


Тези тортички се "появиха" съвсем случайно, след като бях изпаднала в едно голямо чудене -  каква сладка изненада да направя на моето прекрасно цвете - Ралица, за именният й ден.










През главата ми се превъртаха всевъзможни идеи... Даже, една нощ сънувах, че й приготвям някаква торта, обаче след като се събудих, нещо не бях особенно впечатлена..
И така, след няколко дневното чудене, денят в който трябваше да я направя настъпи, следващият беше Цветница.
Вече нямах време за мъдрене, за това реших! Почвам, пък каквото ще да става! Казвам си на ум: "Е, какво толкова си се закъхарила, на вид и да не ти се получи, на вкус ще го докараш."
Обаче, пустото сладко "нещо" ме човърка отвътре. Искам детето ми да е доволно и още като го види да се зарадва. Но както казах, време нямах и запретнах ръкави. Поне вече бях решила, че ще е торта, която няма да е кръгла и какъв ще бъде крема. Исках да е нещо по-различно и в същото време да наподобява домашен крем. До тук добре, ама ми оставаха едни 2 белтъка /за целувки нямах време, а не ми се и хвърляха/, за това ги прибавих към съставките на блата. То пък се получи уникален блат. Ей, това неволните експерименти са голяма работа.
Всичко ми беше готово - блатове, крем , сироп, ганаш... И чуденето отново започна. Ами вида, формата?! И, о чудо! В този момент ме осени страхотна идея - ще направя мини торти! Еха, казвам си: "Е, няма начин да не им харесат.", поклащайки доволно глава и с усмивка 24 карата, започнах оформянето, спокойна и доволна от себе си. И познах! ☺
А! За крема забравих да спомена. Вкъщи всички много обичаме тахан халва. И както знаете вече, исках различен крем, реших да му добавя и тахан халва. Получи се невероятен крем - пухкав, с наситен и мек вкус. Облизаха си пръстите.
И да ви се похваля... Успях! Впечатлих семейството си и с форма и с вкус.
А от всичко най съм щастлива и удовлетворена, че моето малко и любимо Цвете, наистина беше изненадана и страшно много й хареса.
И аз получих подарък - красивата й усмивка, радостта в очите й, и най-топлата прегръдка.






И нека майсторенето да започне, сега :))


Продукти:

Блат:

3 бр. яйца + 2 бр. белтъка
75 гр. захар
1 1/2 с.л. какао
75 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер


Крем:

2 бр. жълтъка
500 мл прясно мляко
300 гр. тахан халва
2 с.л. брашно
3 с.л. нишесте натурално
5 с.л. захар
3 с.л. твърдо масло
100 мл сладкарска сметана


Сироп:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар


Ганаш:

100 мл сладкарска сметана
100 гр. млечен шоколад




Начин на приготвяне:

Най-напред приготвяме крема, защото той най-бавно изстива.
В подходящ съд слагаме млякото на котлона, заедно със захарта и тахан халвата, която предварително сме натрошили. От време на време разбъркваме, за да се разтопи халвата в горещото мляко, което не трябва да завира.
След като халвата се разтопи, отдръпваме от котлона  и добавяме разбитите жълтъци, които преди това трябва да темперираме. Към тях добавяме по-малко от горещото мляко и бъркаме без да спираме. След като жълтъците са темперирани, ги добавяме на тънка струйка към млякото. Бъркаме непрекъснато.
Брашното смесваме с нишестето и към тях добавяме малко студена вода, толкова че да се получи малко по-рядка каша. Отново на струйка добавяме към млякото и оставяме на котлона да заври до сгъстяване, като не спираме да бъркаме. След като кремът ни е готов, докато е топъл към него добавяме маслото.. Оставяме настрана да се охлади. След като се е охладил, разбиваме до пухкавост сладкарската сметана и я добавяме към крема като внимателно разбъркваме.








Сиропът, приготвяме като слагаме на котлона водата със захарта да заврят. Варим толкова време, колкото сиропът съвсем леко да започне да се сгъстява. Оставяме на страна да се охлади.

Докато чакаме крема и сиропа да се охладят, приготвяме блата, като към 3-те яйца добавяме и двата белтъка, останали ни от крема. Разбиваме ги добре и добавяме захарта, брашното, какаото и бакпулвера, които сме смесили предварително. След като сместа е разбита добре, я изсипваме в тава покрита с хартия за печене. Приготвяме един блат, за това и тавата трябва да ни е по-голяма - с диаметър не по-малък от 35 см. Печем на 170 градуса, за около 20 минути /проверявайте със суха клечка/. След като блата е изпечен, го оставяме да изстине.








Шоколадовата заливка - в подходящ съд наливаме сметаната и слагаме на котлона. Точно преди да заври, отдръпваме и добавяме шоколада. Разбъркваме добре, докато всичко се разтопи и се смеси. Оставяме да се охлади.



Оформяне на мини тортичките -
С кръгла форма за сладки /по-голяма/, разрязваме блата и получаваме няколко мини платки.
Предварително заделяме 1 ч.ч. крем, който ще ни трябва за украса.
В подходящи чинийки или поставки, поставяме по една платка. Сиропираме я, отгоре намазваме с крем, следва втора платка, сиропираме и завършваме със слой крем.
Останалите изрезки от блата, разбира се в никакъв случай не изхвърляме, от тях правим мини тортички в чашки или шолички. Процедираме по същият начин. Нареждаме на дъното на шоличката изрезки, сиропираме, крем, изрезки и т.н.













При мен се получиха 9 бр. мини тортички и 3 бр. в шолички.
Отгоре заливаме с ганаш и украсяваме с отделеният ни крем. Аз съм доокрасила и с по едно мини шоколадово яйце, но вие може да сложите каквото е по вкуса ви.
Готовите мини тортички, поставяме в хладилник за поне 8 часа.










А за вкуса какво да ви кажа, не мога да ви го опиша само с думи, трябва да го опитате и да му се насладите... Съвършен, балансиран, наситен...сочни блатове, обгърнати с пухкав крем и заляти с нежен шоколад... Ммм, една хапка и си там! ☺


Желая ви, ден изпълнен с много сладки усмивки и прекрасни емоции!








Няма коментари:

Публикуване на коментар