Блоговодител - кулинарен пътеводител

вторник, 1 март 2016 г.

Питка с мерудийки


ЧЕСТИТА БАБА МАРТА, Сладурковциии !!!

Бъдете живи и здрави, румени и засмени, радости и много любов да изпълват дните ви !

В чест на този голям български празник, ще направим една питка за здраве...Ароматна питка с мерудийки - чубричка, сминдух и червено пиперче. :)





Да си призная отдавна, много отдавна не я бях правила така...иии свърши за нула време!
А тя пък стана една бухнала, една пухкава, една ароматна...мх, мх, мх.. с една дума - запретвайте ръкави и я почвайте. ;)




Точно тази питка направих за моите любими баба и дядо! Бях похвалена от майстора на тестото в нашият род, главен готвач - Дядо! Признание голямо! Може би е ген и се предава по наследство..кой знае ?! :))  По-важното е, че много се хареса на всички. :)









Ноо стига приказки..
да започваме...


Рецепта:

2 яйца + 1 белтък /жълтъка за намазване/
300 мл топла вода
3/4 кубче жива мая
4 с.л. кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 кг брашно
масло за намазване на тавата
олио за намазване на корите
мерудийки -чубрица, сминдух, червен пипер, шарена сол и т.н. или както ви е сладко


Начин на приготвяне:

Най-напред разтваряме маята в топлата вода с 1 ч.л. захар и 5 с.л. брашно. Разбъркваме добре, за да се получи каша и оставяме да втаса 10 минути.
Пресяваме брашното в дълбока купа /не слагайте цялото брашно наведнъж, пресейте първо около 700 гр. и след това при месенето добавете останалото/, правим кладенче и добавяме в него яйцата, киселото мляко, олиото, солта и вече втасалата мая. Замесваме меко тесто,което покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за 1 час.




Намазваме тавата (25 см) с масло и поръсваме с малко брашно.
След като тестото е втасало, го разделяме на няколко топки - 3, 4, 5, 6... няма значение, както ви е по-удобно да разточвате... с по-малки кори - разделяте на повече топки, с по-големи кори - разделяте тестото на по-малко броя топки. А може и да не го разделяте, и да разточите една голяма кора. Както ви е удобно.
И така... разточваме топките на кори дебели 4-5 мм във форма на четириъгълник, ако не ви се е получил точен или го оставете така, или изрежете неравностите. Намазваме с олио кората и разрязваме в едният край по дължина на лентички.








Поръсваме неразрязаният край с мерудийки и навиваме на руло.








Нареждаме в тавата като първото руло поставяме в средата и навиваме на охлювче и така всяко следващо залепено до предното и въртим в кръг.









Ако случайно ви останат рула /което значи че тавата ви е дошла малка/, просто направете още една по-малка питка в друга тава. :)
Покриваме с кърпа и оставяме питката да втаса за 1 час на топло.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 30-35 минути.
След като е готова , я изваждаме от фурната и я мажем с масълце, покриваме за около 5 минути с кърпа.













Иии усещате ли вече ароматът който се носи от топлата питка... на масълце и чубричка....?!
И е тооолкова пухкава...

















Да ви е сладко и добър апетит от мен!

А от цялото наше семейство, още веднъж бъдете живи и здрави!
Честита Баба Марта!


Баба Марта бързала
Баба Марта бързала
мартенички вързала,
морави, зелени,

бели и червени.



Първо на гората –

да листят листата.

И да дойдат всичките:

щъркелите, птичките,
първият певец,
косер хубавец.

После на градините –
да цъфтят гергините
и латинки алени,
и божури шарени.
ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата,
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да растат засмени.








***********************************************************************






Предложете на приятели като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!

Няма коментари:

Публикуване на коментар