Блоговодител - кулинарен пътеводител

неделя, 29 ноември 2015 г.

Торта "Бяла Неделя"

Здравейте Сладурковци,

днес ще ви покажа една съвършена торта.

"Бяла Неделя" на сладкарница "Неделя" е комбинация от един непретенциозен и в същото време красив вид, неустоим вкус който е вплел в себе си разтапящ се млечно-маслен крем, с пухкави и меки пандишпанови блатове и вълшебно-карамелено удоволствие.






Тортичката е трудоемка, но определно си заслужава.

Рецептата е на Радослава Минчева в предаването на Иван Звездев.
Променила съм някои пропорции в рецептата, и леко измених начина на приготвяне, по личен вкус.. ;)







Да започваме...



Рецепта:


За блатовете:

7 яйца
7 с.л. брашно
7 с.л захар
1 бакпулвер
2 с.л. какао


За масления крем:

500 мл прясно мляко
200 гр. захар
90 гр брашно
30 гр нишесте
100 гр. краве масло
50 мл сладкарска сметана


За сметановия крем:

250 гр. сладкарска сметана
100 гр. захар


За захарния сироп:

1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар


За ореховия крокан:

150 гр. захар
50 гр. орехи


За белия шоколадов сос:

100 мл сладкарска сметана
100 гр. бял шоколад
1 с.л. захар
25 гр. масло


100 гр. млечен шоколад
3 с.л прясно мляко




Начин на приготвяне:

Орехов крокан:
Аз най-напред си направих ореховия крокан, като предварително си смлях ореховите ядки.

В тиган слагаме наведнъж и захарта и орехите. Загряваме и оставяме на котлона до получаване на светъл карамел, като от време на време разбъркваме, за да може ореховите ядки да се покрият от всички страни с карамел.
Изсипваме горещия крокан в тава, разстиламе и оставяме на студено да изстине. Натрошаваме на ситни трохи и прибираме на сухо място в добре затворен буркан.
/Ако ви остане от крокана, не го изхвърляйте, а си го съхранете за следващата торта/

Блат:

Разделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците се разбиваме във голяма купа на висока скорост. След като станат на сняг добавяме 1 с.л. захар и разбиваме още около 1 минута.
Жълтъците разбиваме в друга купа, като постепенно добавяме останалите 6 с.л. захар. Бъркаме докато сместа придобие бледо-жълт цвят.






Жълтъците добавяме към белтъците и разбъркваме за около минута.

Брашното, какаото и бакпулвера пресяваме, смесваме и постепенно добавяме към яйчената смес. Разбъркваме бавно на най-ниската степен на миксера, не повече от 40 секунди, като внимаваме белтъците да не спаднат.

Изсипваме вече готовата пухкава смес в намаслена и поръсена с брашно тава /при мен с диаметър 22 см/.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути /проверяваме дали блата е изпечен със суха клечка/.


Млечно-маслен крем:

Млякото със захарта поставяме в тенджерка на котлона да заврат.
Пресяваме брашното смесено с нишестето.
Отдръпваме заврялото мляко от котлона и постепенно добавяме смесените брашно и нишесте, като енергично бъркаме с телена бъркалка.
Връщаме на котлона, като не спираме да бъркаме. Сместа трябва да се сгъсти и поври около 5-10 секунди.
Отдръпваме от котлона и оставяме крема да изстине напълно.
След като е изстинал напълно добавяме студеното масло, нарязано на малки парченца и разбъркваме на ниска степен с миксер до получаване на мек крем.
Аз лично добавих и 50 мл разбита на сняг сладкарска сметана към готовия маслен крем.


Захарен сироп:

Водата заедно със захарта поставяме в тенджерка на котлона да врат около минута.
Отдръпваме и оставяме сиропа да се охлади.


Сметанов крем:

Разбиваме на висока степен студената сладкарска сметана на сняг, добавяме постепенно захарта и продължаваме разбиването до разтварянето на захарта и получаване на пухкава смес.


Шоколадова заливка:

В подходящ съд наливаме сметаната и слагаме на котлона. Точно преди да заври, отдръпваме и добавяме шоколада, захарта и маслото. Разбъркваме добре, докато всичко се разтопи и се смеси. Оставяме да се охлади.





Оформяне:

Готовият висок блат нарязваме на 3 еднакви  блата.
Първият блат поставяме в походящ поднос и сиропираме с 1/3 от захарния сироп.
Върху сиропираният блат поставяме половината от масления крем и разстиламе на равномерен слой.
Върху крема поръсваме от ореховия крокан.
Отгоре слагаме вторият блат и отново сиропираме.
Изсипваме втората половина на масления крем и разстиламе равномерно по блата. Отново поръсваме с крокан.
Поставяме и 3-я последен блат и сиропираме.






Намазваме със сметанов крем по стените и върху третия блат, като изравняваме и заглаждаме.
С шприц оформяме от останалата сметана висок ръб по края на тортата /аз направих цветчета/.
В средата изсипваме шоколадовата заливка.

Млечния шоколад с 2-3 с.л прясно мляко разтопяваме на водна баня. Взимаме една малка найлонова торбичка и отрязваме съвсем леко едното връхче. В нея изсипиваме половината от разтопения шоколад и правим успоредни линии върху бялата заливка.
С клечка набраздяваме, първо в едната посока и след това в другата.





Останалия млечен шоколад оставяме да стегне и правим топчета, с които декорираме тортата.
Страните декорираме с ореховия крокан, като леко притискаме с длани.






Готовата торта поставяме в хладилник да стегне за около 12 часа, но ние нямахме търпение и я разрязахме на 8-я час /всичко си беше наред :) /.














Ами какво да ви кажа.... няма я вече!
Получи се нещо като филма "Да изчезнеш за 60 секунди".

Страхотна торта!
В повечето случаи когато съм била в сладкарница Неделя съм си поръчвала точно нея - "Бяла Неделя". И повече съм от щастлива, че те открехнаха завеската на своята кухня...

Силно ви я препоръчвам и обещавам - няма да съжалявате!







Неустоима.....




*****************************************



Предложете на  приятелите си, като копирате линка и го споделите!
Благодаря Ви!






Няма коментари:

Публикуване на коментар